Fakultní nemocnice Olomouc může díky akreditaci vzdělávat všeobecné sestry v perioperační péči. Včera zahájila první běh programu

22. 10. 2024

V pondělí 21. října jsme zahájili teoretickou část vzdělávacího programu. Cílem je získání specializované způsobilosti pro všeobecné sestry s označením odbornosti sestra pro perioperační péči. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě tak do svého portfolia může oficiálně zahrnout i program Všeobecná sestra – Perioperační péče.

Vzdělávací program je komplexní, zajišťuje teoretickou i praktickou část a je ukončen atestační zkouškou. ­„Podporu celoživotního vzdělávání, zvyšování kvalifikace a s tím související navyšování kompetencí a kariérní růst vnímám jako důležité kroky vedoucí ke stabilizaci nelékařského personálu,“ vysvětluje náměstkyně nelékařských oborů FN Olomouc Ing. Bc. Andrea Drobiličová, MHA.

  • Obrázek č. 1: Zahájení programu (zprava) vedoucí Oddelění profesního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů Mgr. Vladimíra Odehnalová, náměstkyně nelékařských oborů Ing. Bc. Andrea Drobiličová, MHA, vrchní sestra Oddělení centrálních operačních sálů a sterilizace Mgr. Božena Kovářová.

„Tato specializace nelékařských profesí je pro chod chirurgických oborů v naší nemocnici stěžejní a možnost vzdělávání in house je v tomto případě velkým benefitem. Díky nedostatku nelékařského zdravotnického personálu této odbornosti v celé ČR je o toto specializační vzdělávání zájem, což dokazuje fakt, že první běh kurzu se nám podařilo obsadit i zájemci z jiných zdravotnických zařízení,“ popisuje vedoucí Oddělení profesního vzdělávání a lidských zdrojů FN Olomouc Mgr. Vladimíra Odehnalová. Celkem se do prvního ročníku zapojilo sedm všeobecných sester okolních nemocnic a pět všeobecných sester z naší nemocnice. Všechny se tak stanou prvními absolventkami tohoto programu se specializací na perioperační péči. V průběhu kurzu budou účastnice vzdělávány odborníky na danou oblast, aby získaly aktuální znalosti i praktické dovednosti, které posílí jejich odborný a profesionální růst.